Sunday, May 25, 2014

Ristiriitainen kohtaaminen metsäbileissä

Matkalla nukkumaan. Linnut laulavat. Olin metsäbileissä soittamassa ambientia&downtempoa. Omalta osaltani oivalliset juhlat, kiitos.

Bileiden loppupuolella, aamun jo valjettua, kestien sisäänkäynnin (siinä määrin kuin metsäbileissä voi puhua sisäänkäynnistä) tuntumassa käveli vastaan mies polkupyörän ja kiikareiden kanssa. Moikkasin miestä, ja hän sanoi, että olemme pilanneet lintujen pesimäalueen, jonka tuntumassa tapahtuma oli. Vastasin, että tohon on paha sanoa paljonkaan, mutta kuulen mitä sanot. Hän sanoi toivovansa, ettei kauhean moni lintu ole jättänyt melun vuoksi pesäänsä. Oli vihainen (ei kuitenkaan aggressiivinen), ja se tuntui ymmärrettävältä. Voin hyvin kuvitella lintuja rakastavan vitutuksen, joka seuraa kun vakibongailupaikka on yhtäkkiä täynnä kirjaviin väreihin pukeutuneita, lojuvia ja reivaavia apinoita. Mies ilmaisi tyrmistystä siitä, ettei luonto kiinnosta. Ilmaisin erimielisyyttä siitä, etteikö kiinnostaisi. Hän koki, että jos luonto todella kiinnostaisi, olisimme metsässä bilettämisen sijaan kuuntelemassa satakielten laulua.

Totesin miehelle, että todella suuri osa ihmissivilisaation toiminnasta on mielestäni kyseenalaista muiden elämänmuotojen ja elinympäristöjen hyvinvoinnin näkökulmasta. Jos ajattelee ensisijaisesti lintujen parasta (joka on mielestäni kelpo arvo), bileitä metsässä ei luultavasti pidä siedettävänä toimintana. Itse koen tanssimisen, musiikin ja bileet muutenkin, sosiaalisena tapahtumana, varsin arvokkaina asioina, ja pidän metsästä bilepaikkana huomattavasti enemmän kuin ahtaita kopperoita. Se, että itse osallistuin bileisiin ja tuen kyseistä toimintaa kertonee siitä, että minulle meidän apinoiden biletys on keskeisempi arvo kuin paikallisten eläinlajien hyvinvointi siinä määrin, kuin se on bileiden osalta uhattuna (minulla ei ole tarkempaa tietoa siitä, minkälaista haittaa touhusta voi olla).

Kuulostaa tylyltä, ja myös on sitä.

Tämä kappale ei enää suoraan ollut osa keskusteluamme: Äärimmäisen suuri osa teollisen sivilisaation aktiviteeteista kytkeytyy jossain vaiheessa aktualisoitumistaan samanlaiseen, yleensä vain huomattavan paljon pahempaan, ympäristöraiskaukseen. Tämä ei toki sinänsä vähennä metsäkemuihin liittyviä ongelmia, mutta saattaa tarjota jonkinlaista perspektiiviä. Bileiden asettamisen etusijalle lintuihin nähden voi nähdä typeränä, välinpitämättömänä, itsekkäänä. Mutta ylipäätään, merkittävä osa aktiviteeteistamme ja projekteistamme on ympäristönäkökulmasta itsetuhoista, ääliömäistä, kylmäsydämistä ja muutenkin perseestä.

Keskustelumme ei johtanut helpottavaan yhteisymmärrykseen tai avartaviin loppukommentteihin. Keskustelumme päättyi, olettaakseni molemminpuolisesti, apeuteen, yleiseen epämukavuuteen ja ristiriitaisuuteen.

No comments: