Saturday, October 29, 2011

Ihmisvihaajat, tappakaa itsenne.


"Ihminen on tämän planeetan syöpä!"
"Ihmisellä ei ole oikeutta elää tällä planeetalla!"
"Systeemi alas!"

Vittu mitä paskanjauhantaa. Valittajat eivät taida ymmärtää edes evoluution ja biologian alkeita (älkää välittäkö, en minäkään ymmärrä). Ai mitenni? No esimerkiksi, kun eivät tajua, ettei ihminen ole ensimmäinen omaa elinympäristöään ja siten selviytymistään uhkaava laji.

Erästä suurta visionarria lainaten: Evoluutio on aina osannut tuottaa sukupuuttoon kuolevia lajeja.

Vaikka ihmisvihaa lietsovat naamioituvatkin luonnonystäviksi, todellisuudessa heidän näkökulmansa on ällöttävän irrationaalisella tavalla ihmiskeskeinen. Ihminen on tässä mielessä erityinen lähinnä jos ihminen oletetaan kaiken keskipisteeksi, sivuuttaen kaikki se ymmärrys, jota olemme luonnon systeemien toiminnasta ehtineet vuosituhansien aikana kartuttamaan.

Tietenkin voidaan ajatella myös niin, että ihminen on poikkeuksellinen, koska aiheuttaa niin laajaa uhkaa tämän planeetan elämänmuodoille. Kuitenkin, tämä planeettakeskeisyyskin on ihmiskeskeistä. Eiköhän maailmankaikkeudessa kukoistavia ekosysteemejä riitä. Ja tietenkin olisi suuruudenhullua kuvitella, että ihminen ainakaan lähiaikoina mitenkään pystyisi uhkaamaan koko ekosysteemin selviytymistä, vaikka ihmisen toiminta toki aiheuttaakin laajamittaista tuhoa ekosysteemissämme. Vaikka paiskoisimme stratosfäärit täyteen ydinräjähteitä, valtava määrä elämänmuotoja säilyisi, selviytyisi ja sopeutuisi, koska just sitä evoluutio (sukupuuttointoilunsa lisäksi) on: Sopeutumista.


Eikä ole mitään yksiselitteistä, "minusta irrallista", "niiden pyörittämää" "systeemiä", joka aiheuttaisi tämän planeetan ongelmat. Systeemeitä voi nähdä olevan, valitusta rajauksesta riippuen, loputtoman monia, sisäkkäisiä, rinnakkaisia. Viime kädessä systeemi on kuitenkin me kaikki, systeemi on elämä itsessään, systeemi on fysiikan lait ja pyhä itseorganisoituvuus. Kuten kaikissa systeemeissä, myös ihmiskulttuurissa on toki osia jotka toimivat päin vittua – kuten on ollut niissäkin eliösysteemeissä, jotka ovat kaahanneet omaan sukupuuttoonsa – mutta ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole onnistunut osoittamaan mitään kaikesta muusta irrallista, toimimatonta "systeemiä" josta pitäisi päästä eroon. "Systeemi on paska" on sitä, että me ihmiset tunnemme pakkoa keksiä mahdottomia syntipukkeja, jotta voisimme välttää ottamasta vastuuta. Kun valta projisoidaan kasvottomalle koneistolle (NIILLE!!!), voidaan energia tehokkaasti kanavoida tympeään ulinaan, sen sijaan että tehtäisiin jotain oikeasti merkityksellistä.

Totta kai maailmassa on salaliittoja ja kusipäitä (esim. minä), joiden pakkomielteet uhkaavat muiden hyvinvointia. Lisäksi maailmassa on valtavasti ihmisiä, jotka eivät tajua mistään mitään (esim. minä), sekä yksinkertaista tietämättömyyttä (esim. sellaista jota minä ilmennän), joka on seurausta siitä, ettei meillä ole vielä kovinkaan montaa sataa tuhatta vuotta ollut aikaa arvioida sitä, mitä täällä tapahtuu ja miten siihen pitäisi suhtautua. Totta kai maailmassa on asioita, jotka ovat päin helvettiä, ja joille on tehtävä jotain. Tarkoitukseni on vain silmittömästi haukkua niiden asennetta, jotka asettavat liian suuren painoarvon (ja siten antavat liikaa valtaa) näköalattomien kusipäiden puuhastelulle, sekä niitä jotka eivät edes yritä käsittää ihmislajin toimintaa laajemmassa – luonnonmukaisessa – perspektiivissä.

Niin, ja ei: teknologia ei ole luonnonvastaista. Teknologia on yksi niistä muodoista, joiden kautta luonto tällä planeetalla itseään ilmentää. Ihminen teknologioineen on yksi tuon voiman lukemattomista ilmaisukeinoista. Mikäli olisikin niin, että teknologian polku lopulta johtaisi omaan tuhoonsa, ei siinäkään luonnon ilmiönä olisi mitään erityisen tavatonta – kuten todettu, evoluutio on ainutlaatuisen etevä itsetuhon orkesterinjohtaja.

Mää välitän. Välitän ihan perkeleesti. Tää on mielettömän kaunis planeetta, ja ihmiskunta tekee jatkuvasti hämmästyttäviä asioita, jotka saa mut itkemään, nauramaan ja toljottamaan kuolaa valuva suu ammollaan. Musta tässä on paljon säilyttämisen arvoista, ja mä toivon että me löydetään keinoja kestävään ja empaattiseen globaaliin tanssiin. Mutta ihmisvihaajat voivat silti imeä paskaa.

Tämäkin teksti on toki täynnä eräänlaista ihmisvihaa, mutta ei se mitään, allekirjoittanut allekirjoittaa ihmisen perustavanlaatuisen ristiriitaisuuden.

Kaikella lämmöllä ja rakkaudella.

7 comments:

Anonymous said...

Ensimmäinen paska lisäyksesi. No, kaikki meistä tekevät virheitä joskus.

Aquagraph said...

Kiitos perusteluistasi.

Anonymous said...

mä jotenki ''rakastan sinuu''.<3

Suvi said...

Moi kulta, aika paljon tästä sainkin irti sitten:

Teknologian palvojat, vetäkää handuun
http://yhteytys.blogspot.com/2011/10/teknologian-palvojat-vetakaa-handuun.html

Unknown said...

Ihmiset pitäs tappaa!!

Unknown said...

Ihmiset pitäs tappaa!!

Unknown said...

Ihmiset pitäs tappaa!!